Innovest
Foto: Jens Christian Nordestgaard
Maj 2021
Af Elmo Flaskager
Innovest blev indviet i den 11. september 2015 og er Ringkøbing-Skjern Kommunes fyrtårn inden for viden, udvikling og innovation med et attraktivt miljø for erhvervsliv, iværksætteri og uddannelse. Husets ca. 10.000 etagekvadratmeter med en anlægsinvestering på omkring 140 mio. kr. ejes af Ringkøbing-Skjern Forsyning og Den Erhvervsdrivende Fond Ringkøbing Fjord Innovationscenter.
Arkitekt Bo Christensen, Skjern, har tegnet Innovest og er lykkedes med at skabe en bygning, som har opnået den internationalt anerkendte DGNB-certificering i guld (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen). Certificeringen fordrer, at der tages hensyn til en lang række parametre inden for bæredygtige byggematerialer som fx, at gulve, trappe og lamellerne på væggene er lavet af bambus, at ydermurene kun er 28 cm tykke og fremstillet af plader, man almindeligvis anvender til køle- og frysehuse. Man har således skabt en miljøprofil, som sikrer et godt indeklima, komfort og trivsel med attraktive arbejdspladser og et godt miljø for studerende. Med certificeringen er der tillige en forventning om, at udgifter til drift og vedligeholdelse kan holdes på et lavere niveau. Eksempelvis har huset et solcelleanlæg, som forsyner bygningen med el en stor del af året.
Inspireret af Skjern Å’s svungne forløb har arkitekten valgt den cirkulære form, men med en klar vision om, at bygningen ved en fremtidig udbygning vil få åens mæandrerende form. Græsset fra Skjern Enge er forsøgt videreført op på bygningens sydvendte skrå tag, og de farver, der er valgt på bygningens facader, skifter ligesom solnedgangen over Skjern Enge fra rød til gul over orange til grå. I bygningens ankomsthal er engene trukket med ind i form af den grønne væg med ca. 2.900 planter bag trappeopgangene gennem alle fire etager.
På første sal er der med reference til kommunen som ”Naturens Rige” anbragt billeder fra fx Tipperne, Lyngvig Fyr og Hoverdal som vægbeklædning i kontorer og mødelokaler, som så har fået navne efter de pågældende lokaliteter. Endvidere er der under billedet af fx Tipperne skrevet: I den sydlige del af Ringkøbing Fjord strækker de store strandenge, Værnengene og Tipperne, sig ud i fjorden. Her kommer en righoldig plantevækst og mange bunddyr fisk og fugle til gode. Tipperne er en af de vigtigste rastepladser for trækfugle i Danmark. Både forår og efterår raster tusindvis af ænder, gæs og vadefugle her, og i juli-august, hvor vadefugletrækket er på sit højeste, kan man se op mod et par hundrede forskellige arter, bl.a. ryler, spover, snepper og hjejler. I vinterhalvåret kan Danmarks nationalfugl, svanen, opleves.
Under billedet af Lyngvig Fyr er der skrevet: Lyngvig Fyr er det nyeste af Danmarks fyrtårne. Beliggende på Holmsland Klit tårner det godt op i landskabet. Fyret blev tændt første gang den 3. november 1906. En tragisk ulykke på havet i 1903, hvor 24 søfolk mistede livet, gjorde udslaget til, at man gik i gang med byggeriet. Lyset fra fyret ses op til 50 km væk. I 1950’erne gik der strandvagter på ruten mellem Hvide Sande og Søndervig. Strandvagterne holdt øje med strandinger og skulle melde til fyret, hvor et skib var strandet. Ofte måtte strandvagterne gå i klitterne, fordi vandet nåede helt op til klitroden.
Auditoriet på anden etage har plads til 161 tilhørere og mulighed for livestreaming fra fx Aarhus Universitet. Om indretningen af auditoriet er der indgået et samarbejde med erhvervslivet og Ringkøbing-Skjern Uddannelsescenter på den anden side af Ringvejen. Kantinen længere henne ad gangen drives af Erhvervsskolen Vestjylland fra Borris med et fast personale samt fleksjobbere og elever fra skolen som et socialøkonomisk tiltag. Her på anden sal har også Ringkøbing-Skjern Forsyning sit domicil.
På tredje etage ligger uddannelseslokalerne, som har fået navne efter prominente mennesker som bl.a. Mark Twain og med et citat fra pågældende inde i lokalet: ”Don’t let schooling interfere with your education”. Eller et lokale ved navn Winston Churchill med følgende citat: ”I am always ready to learn - although I do not always like being taught.”
Innovest rummer to større foretagender, Ringkøbing-Skjern Forsyning og Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd. Herudover har 17 nystartede såvel som etablerede virksomheder lejet lokaler på Innovest. I alt omkring 120 medarbejdere har deres arbejde i bygningen, og mødelokalerne er frit tilgængelige for alle lejere i huset. Endvidere kan virksomheder udefra leje et mødelokale. Herudover danner Innovest nogle suverænt gode rammer for kursusvirksomhed og for de studerende. I 2018 blev Innovest uddannelsesplatform for Erhvervsakademi MidtVest, som i august samme år oprettede markedsføringsøkonomuddannelsen. Fra 1. januar 2021 har Innovest i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune etableret et studiecenter for onlinestuderende i kommunen. Her tilbydes lokaler for onlinestudier og gruppearbejde samt opholdsrum for sociale aktiviteter.
I 2021 er der med en investering på 15,8 mio. kr. indgået et partnerskab mellem lokale virksomheder, Ringkøbing-Skjern Kommune, Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd og Aarhus Universitet med henblik på at opbygge et nyt forsknings- og demonstrationslaboratorium, AU Digital Transformation Lab (AU-DTL Skjern). Specialet i laboratoriet er Digital Tvilling, og det nybyggede laboratorium bliver placeret i den indre gård på Innovest. Laboratoriet vil komme til at virke som et udstillingsvindue for studerende, erhvervslivet, lejere i huset og 20.000 – 25.000 gæster af huset om året.
Samarbejdet mellem Aarhus Universitet og Ringkøbing-Skjern Kommune har endvidere resulteret i, at Innovest er blevet hjemsted for universitetsstuderende fra Hokkaido University, Japan, på årlige ”summer camps” med studier inden for landbrug.
I huset arbejdes der hele tiden på at forbedre miljøet til glæde for alle. Således er der på flere etager maleriudstillinger udført af lokale kunstnere, ligesom der i kantinen er ophængt billeder af kommunens fem største byer. I øvrigt er alle velkomne til at se udstillingerne. Det lyder da også samstemmende fra både medarbejdere og studerende, at Innovest er et enestående hus at arbejde og studere i.
Historien om Innovest
Historien bag Innovest tog sin begyndelse i en hangar i Stauning Lufthavn. En kold lørdag i marts 2004 inviterede Skjern Byråd en række borgere til et møde i hangaren med henblik på at komme med ideer til lokalt forankrede uddannelser, som kunne generere nye arbejdspladser. Her fødtes ideen om et innovationscenter med en placering i nærheden af Dommergården. Bygningen var tænkt som et 50 meter højt tårn, hvor der fra toppen ville være en forrygende udsigt over Skjern Enge.
Ideen blev konkretiseret med fine skitser, men Naturstyrelsen gjorde indsigelse over det høje byggeri. En lang rækker møder fandt sted i forsøget på at finde en løsning, men i 2008 traf daværende miljøminister Troels Lund Poulsen den endelige beslutning om, at placering af et tårn på 40-50 meter på det påtænkte sted ikke var foreneligt med de nationale interesser i Skjern Ådal.
I 2009 blev der på foranledning af borgmesteren taget et fornyet initiativ til at få sat skub i ideen om et innovationscenter. Opgaven blev overdraget til Ringkøbing Fjord Erhvervsråd, som i 2011 stifter en erhvervsdrivende fond med Skjerns tidligere borgmester Viggo Nielsen som formand til at varetage byggeri og drift af innovationscentret.
Men skulle et innovationscenter have en chance, var et samarbejde med en større aktør nødvendigt. Da der samtidigt kom et lovkrav om at selskabsgøre kommunens vand, spildevand og el, blev Ringkøbing-Skjern Forsyning i 2008 oprettet som et koncernselskab, og selskabets bestyrelse så en oplagt mulighed i, at Ringkøbing-Skjern Forsyning indgik i et samarbejde med Den Erhvervsdrivende Fond og Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd.
Sammen med arkitekt Bo Christensen, Skjern, og Årstiderne Arkitekter gik de tre parter i gang med at føre planerne om et innovationscenter ud i virkeligheden med en placering over for Skolebyen for herved at opnå synergier på bl.a. undervisningsområdet. En navnekonkurrence blev udskrevet, og valget faldt på navnet Innovest.
Syv virksomheder blev inviteret til en prækvalifikation med bygge- og entreprenørfirmaet Hansen & Larsen A/S som vinder. Byggeriet gik i gang i efteråret 2013, og den 1. august 2015 var byggeriet indflytningsklar.
I dag er Innovest fuldt optaget. Ideen med at være et undervisningssted for videregående uddannelser, voksen- og efteruddannelser samt "rugekasse" for nystartede virksomheder blev efter 11 år indfriet.
Kilder:
Aarhus Universitet, Engineering
Ringkøbing-Skjern Kommune
Arkitekt Bo Christensen, Skjern
Berit Andersen, koordinator, Innovest